موسسه نرجس چه جور مرکزی است؟
موسسه خیریه مردمی نرجس شیراز، مرکزی برای نگهداری و توانبخشی کودکان معلول و بی سرپرست دختر و پسر زیر ۱۴ سال و بالای ۱۴ سال با میزان معلولیت خفیف، متوسط و شدید است.
چند نفر در خیریه نرجس نگهداری میشوند؟
در حال حاضر بالغ بر۲۵۰ نفر کودک معلول و بی سرپرست دختر و پسر در سرای نرجس نگهداری شده و اقدامات توانبخشی برای آنها انجام می شود.
بچه های سرای نرجس در چه رده سنی هستند؟
از بچه شیرخواره یکی دو روزه، تا معلولین بزرگسال که بالای ۴۰ سال سن دارند را در مرکز نگهداری میکنیم.
آیا امکانش هست که از بچه ها بازدید داشت؟
در حال حاضر به دلیل شرایط ویژه اجتماعی-بهداشتی و شیوع کرونا خیر، ولی در شرایط عادی بلی. در شرایط عادی هر روز از ساعت ۹ الی ۱۲ صبح و ۱۷:۳۰ دقیقه تا ۱۹:۳۰ دقیقه بعد از ظهر امکان بازدید و ملاقات مددجویان وجود دارد. در شرایط قرنطینه فعلی هم خانواده مددجویان می توانند از طریق فضای مجازی با فرزندانشان دیدار کنند. سایر عزیزان هم میتوانند از طریق سایت موسسه از وضعیت فرزندان سرای نرجس مطلع گردند.
مدیریت مجموعه با چه کسی است و به چه صورتی اداره می شود؟
مجموعه سرای نرجس به صورت هیئت امنایی اداره می شود، هیئت امنا، هیئت مدیره را از طریق انتخابات محرمانه برای یک دوره یکساله، بر میگزینند، هیئت مدیره هم مدیرعامل را انتخاب و منصوب می نمایند. درحال حاضر، مدیرعامل مجموعه یکی از نیک اندیشان خوش نام و باسابقه امور معلولین، آقای هدایت بهاءالدینی هستند که سالیان متمادی از مدیران موفق بهزیستی نیز بودهاند.
آیا مرکز شما دولتی است؟
خیر موسسه خیریه مردمی نرجس دولتی نیست. سرای نرجس مرکزی خیریه و مردمی است که بصورت هیئت امنائی اداره می شود.
آیا شما از دولت و یا ارگانهای دولتی حمایتی دریافت می کنید؟
بطور کلی خیر. تنها در مورد معلولین بی سرپرستی که شامل یارانه نگهداری در مراکز میشوند، از طریق سازمان بهزیستی بخشی از هزینه نگهداری، به عنوان یارانه به حساب موسسه واریز می شود که تقریبا یک سوم هزینه سرانه نگهداری یک فرد معلول است.
بچههایی که در مرکز شما نگهداری میشوند دارای خانواده هستند؟
از مجموع ۲۵۰ نفر کودکان معلولی که در سرای نرجس نگهداری میشوند بالغ بر ۸۰ نفر بلاصاحب و کاملا بی سرپرست هستند و هیچ فامیل و بستگان درجه یکی ندارند. مابقی اگر چه دارای خانواده هستند، اما خانواده اکثریت قریب به اتفاق آنها نیز یا از نظر مالی وضعیت مناسبی ندارند و یا دارای بیش از یک فرزند معلول هستند و قادر به پرداخت هزینه کامل نگهداری فرزند معلول خود به موسسه نمیباشند.
هزینه نگهداری یک معلول چقدر است؟
بر اساس برآورد رسمی سازمان بهزیستی در سال جاری، سرانه نگهداری هر فرد معلول ماهانه حدود سه و نیم میلیون تومان محاسبه گردیده است. البته براساس هزینه تمام شده واقعی در موسسه نرجس، این سرانه بالغ بر چهار و نیم میلیون تومان میگردد. شهریهای که خانوادههای معلولین پرداخت میکنند و یارانهای که بهزیستی صرفا برای معلولین بلاصاحب واریز میکند، عموما یک سوم سرانه محاسبه شده توسط سازمان بهزیستی است.
راه های تامین هزینه های موسسه از چه طریقی است؟
۱-اولین و مهمترین راه تامین اعتبارات مورد نیاز موسسه، از طریق کمکهای مردمی است. نیکوکاران گرامی در مدت ۲۵ سالی که از فعالیت سرای نرجس می گذرد حتی در بدترین شرایط نیز به هیچ وجه ما را تنها نگذاشتهاند.
۲-دریافت شهریه از خانوادههایی که بچه های معلول دارند، البته معمولا به دلایل مختلف از جمله وضعیت نامناسب مالی خانوادهها، پرداخت مذکور، کمتر از یک سوم شهریه مصوب بهزیستی است.
۳- واریز یارانه نگهداری معلولین بی سرپرست و بلاصاحب از طریق بهزیستی به حساب موسسه.
۴-کسب درآمد از طرق مختلف از جمله درآمد درمانگاه شبانه روزی نرجس که توسط موسسه و با یاری نیکوکاران آینده نگر احداث و راه اندازی شده و درآمد آن صرفاً برای رفاه حال کودکان معلول و بی سرپرست موسسه هزینه میشود.
۵- درآمد ناشی از سفارشِ استندهای تسلیت و تبریک توسط مردم نیک اندیش و همشهریان عزیزی که به جای تاج گل برای مراسم مختلف از این روش نیکوکارانه استفاده میکنند.
۶-در شرایط عادی، درآمد ناشی از برگزاری بازارچه های متنوع و مختلف، همچنین برگزاری ضیافت افطاری در ماه رمضان و جمعآوری کمکهای نقدی نیکوکاران روزه دار، برگزاری موردی مراسم گلریزان و همایشهایی از این دست که برای تامین هزینه های ساخت و ساز مراکز مرتبط با موسسه برپا میشود.
۷-فروش دست ساخته های کودکان معلول و بی سرپرست از جمله تابلوهای نقاشی، کارهای بافتنی، گلدانهای گل، بوته و درختچه های تزئینی-آپارتمانی.
آیا معلولینی دارید که خوب بشوند و از مرکز بروند؟
در مورد آن دسته از کودکانی که معلولیت عمیق و پیشرفته دارند، امکان درمان و ترخیص نه در ایران که در هیچ کجای جهان وجود ندارد. اما برای کودکانی که میزان معلولیت آنها خفیف و در حد آموزش پذیر است، آموزش های کلاسیک، مثل: آموزش تحصیلی عمومی ،سواد آموزی و یادگیری زبان دوم هم ارائه می شود. علاوه برآن آموزش مهارتهای روزانه، مهارتهای ورزشی، همچنین، آموزشهای هنری شامل موسیقی، نقاشی، عکاسی، بافتتی، مجسمه سازی از این دست آموزشها نیز به آنها داده می شود، زمانیکه به سن قانونی برسند چنانچه امکان زندگی مستقل داشته باشند از موسسه ترخیص می شوند. لازم به ذکر است تعداد کودکانی که بتوانند حتی بعد از این آموزشها بصورت مستقل زندگی کنند، نگشت شمار است.
کدام یک از کمکهایی که به شما می شود برایتان مناسب تر است، کمکهای نقدی غیر نقدی؟
البته ما هر نوع کمک را از خیرین و نیکوکاران بزرگوار، به دیده منت می پذیریم. ضمن اینکه تاکید می شود، کمکهای مورد نیاز موسسه، صرفاً کمک های نقدی و غیر نقدی نیست، بلکه کمکهای فکری و خدمات داوطلبانه را هم شامل میگردد. بطور کلی کمکهای نقدی برای موسسه مناسب تر است چون ما مواد مورد نیاز را به صورت عمده خریداری میکنیم لذا، میتوانیم با هزینهای کمتر، مواد مورد نیاز بیشتری را تهیه کنیم. یاد آوری می شود، چون راحتی و رضایتمندی نیکوکاران محترم اولویت اصلی ماست، هر تصمیمی که در خصوص نحوه اهداء کمک های خویش می گیرند، برای ما محترم است.
شما به چه چیزهایی نیاز دارید؟
اگر منظورتان کمکهای غیر نقدی و جنسی است چنانچه با واحد مشارکتهای مردمی موسسه، تماس بگیرید لیستی از انواع نیازها، شامل نیازهای فوری و نیازهایی که در اولویت های بعدی هستند، از طریق فضای مجازی برایتان ارسال میگردد، ضمناً می توانید از سایت موسسه هم بازدید نموده، لیست نیازهای موسسه را مشاهده فرمایید.
آیا میشود در مرکز به صورت رایگان کار کرد؟
درحال حاضر به دلیل شیوع ویروس کرونا و بیماری کووید ۱۹، وضعیت کلیه مراکز نگهداری در سطح کشور از حالت عادی خارج شده و متاسفانه نمیتوان از همکاری افراد غیر مرتبط و کسانی که رابطه رسمی کاری با مراکز ندارند، استفاده نمود، ولی در صورت عادی شدن وضعیت، باعث افتخار ماست که خدمات داوطلبانه شما را هم در کنار خود داشته باشیم.
بچههایی که در نرجس نگهداری می شوند بیرون می روند؟
اگر منظورتان تفریح و پیک نیک و گردش است، بله، بر اساس برنامههای از قبل تعیین شده، هر چند وقت یکبار معلولین اعم از دختر و پسر به اردوهای یک، دو یا چند روزه، در سطح استان و خارج از استان اعزام میشوند، همچنین بازدیدهای کوتاه مدت چند ساعته از اماکن مذهبی، بویژه مرقد مطهر حضرت شاهچراغ “ع” و اماکن تاریخی-تفریحی مثل موزه ها و پارک ها نیز از برنامههای آموزشی-پرورشی سرای نرجس است. این نکته هم قابل ذکر است که محوطه و فضای فیزیکی سرای نرجس به گونهای طراحی شده تا مددجویان و خانوادههای آنان بتوانند از فضای موجود نیز برای تفریح ،بازی و ورزش استفاده نمایند.
آیا شما گوسفند زنده را هم به عنوان کمک میپذیرید؟
بله. عزیزانی که نذر و نیت ویژه ای دارند ((مثلا نذر عقیقه)) میتوانند هزینه ی خرید گوسفند را به حساب موسسه واریز نمایند. گوسفند توسط سرای نرجس تهیه، طی مراسم خاصی ذبح شده و مراتب از طریق فضای مجازی به اطلاع ایشان رسانده میشود. در سایر موارد هم اگر کسی امکان کشتار و تحویل گوشت گوسفند قربانی را نداشته باشد می تواند هزینه خرید گوسفند را به حساب موسسه واریز نماید.
آیا سرای نرجس شعبه دیگری هم دارد؟
در حال حاضر خیر. ولی با توجه به اینکه تعداد زیادی از معلولین پشت نوبت و منتظر پذیرش هستند، در شهر صدرا شعبه دوم خیریه نرجس تحت عنوان ((کلبه مهر)) در دست ساخت است و بمحض اینکه به بهره برداری برسد از طریق رسانههای جمعی به اطلاع نیکوکاران و همشهریان گرامی خواهد رسید.
آیا شما برای جمع آوری کمک به درب منازل افراد کسانی را اعزام میکنید؟
خیر به هیچ وجه. ما در سطح شهر کسانی را برای جمع آوری کمک اعزام نمیکنیم، مگر با درخواست خود فرد نیکوکاری باشد که به هر دلیل امکان مراجعه به موسسه برایش وجود ندارد. در این موارد که بصورت موردی پیش میآید، نماینده موسسه با کارت شناسائی مخصوص و با هماهنگی قبلی به حضور متقاضی میرسد.
آیا شما نامگذاری وقف و موقوفه را هم انجام میدهد؟
اگر نیکوکاری ملک یا زمینی را به موسسه هدیه و وقف نماید یا در ساخت واحدها و پروژه های مرتبط با سرای نرجس مشارکت داشته باشد، بنا به تمایل و درخواست ایشان، آن ملک، واحد یا اتاقی که هزینه ساخت و سازش را تقبل نموده، به نام هر کس که مورد نظرشان باشد، نامگذاری و تابلوی مربوطه در سر درب نصب می شود.
آیا غذای پخته و آماده هم تحویل می گیرید؟
اگر چه آشپزخانه بسیار مجهزی داریم، در شرایط عادی بلی می پذیریم. ولی در حال حاضر به دلیل ممنوعیت های بهداشتی و بمنظور پیشگیری از شیوع بیماری کووید ۱۹ و ویروس کرونا قادر به پذیرش غذای پخته نیستیم، اما هر گونه مواد غذایی خشک و خام را با کمال احترام می پذیریم.